Stress tijdens zwangerschap schaadt gezondheid kind

 

Bij aanvallen van hevige stress (bijvoorbeeld door het overlijden van een naaste of door een scheiding) tijdens de zwangerschap kan de gezondheid van het kind op het spel staan, ook op de lange termijn.

Dit komt naar voren uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan het Psychiatrisch Instituut van het King’s College in Londen. Onderzoekers interviewden meer dan 150 moeders voor en na de bevalling. Ze werden ondervraagd over stressvolle gebeurtenissen die invloed op hen hadden, zoals overlijden van familie, scheiding, plotselinge werkloosheid of een moeilijke zwangerschap. Vier jaar later werden de vrouwen opnieuw geïnterviewd met betrekking tot de gezondheid van hun kinderen, en werd er gevraagd naar ziektes waarbij de moeders een dokter hadden geraadpleegd of waarbij een ziekenhuisbehandeling nodig was geweest.

De antwoorden gaven blijk van een duidelijk verband tussen stress gedurende de zwangerschap en een zwakke gezondheid van het kind op vierjarige leeftijd. Voornamelijk astma en infecties zijn verbonden aan stress, zo werd op de jaarlijkse conferentie van de British Association for Psychopharmacology bekend gemaakt.

Stress tijdens de zwangerschap

Het risico op ziektes bij het kind neemt nog verder toe als de moeder twee traumatische ervaringen heeft gehad tijdens de zwangerschap. Problemen in het leven van de moeder na de geboorte hadden geen impact op de gezondheid van het kind.

Mogelijke verklaringen voor dit verband tussen stress en gezondheid kunnen liggen in veranderingen in de hormonen van de moeder tijdens een zware periode, of in veranderingen in het immuunsysteem waardoor de ontwikkeling van het afweersysteem van het kindje wordt getroffen.

Zwakke gezondheid kind

Onderzoekster Jasmin Wertz zegt dat het resultaat “suggereert dat stress tijdens de zwangerschap biologische veranderingen in het ongeboren kind teweegbrengt die hem of haar vatbaar maken voor het ontwikkelen van ziektes later in het leven.”

Haar supervisor, de psychiater Carmine Pariante, voegt toe: “We hebben het vaak over de ‘foundation years’, de eerste twee jaar die de basis vormen voor de ontwikkeling van een kind. Het is belangrijk dat we begrijpen dat deze periode begint bij minus 6 maanden.”

Naar aanleiding van dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat het belangrijk is dat vrouwen extra steun krijgen bij stressvolle perioden, zeker omdat het onderzoek een hoge aanwezigheid van depressie liet zien bij de gestreste moeders-in-spé. Dr. Pariante: “Iedereen verwacht dat je gelukkig bent omdat je zwanger bent. Het is erg moeilijk om dan te zeggen dat je depressief bent. Maar een zwangere vrouw die depressief is kan juist op veel sympathie rekenen.”

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
71VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Tips bij het kopen van babykleding

Ben je net bevallen van jouw kleine, of wil je jouw vriendin graag een cadeautje voor haar kindje schenken? Dan is het altijd leuk...

De eerste maanden van je baby vastleggen

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw kleine wonder! Voor veel moeders is het spannend om voor het eerst een kindje te krijgen. Dat is...

Geef jouw kind plezier in een wipstoel

Jouw kind wil je altijd de beste start geven. Voordat jouw kind geboren is, ga je daarom al op zoek naar de beste spullen....

Acupunctuur bij kinderwens

Een geboortekaartje bij je post. Een ooievaar en babyslingers in een tuin. Een collega die zwanger is. Zwangere vrouwen en kinderwagens op straat. Het...

Hoe je je tuin veilig kunt maken voor je baby

De gedachte dat je baby tijd in de tuin doorbrengt, kan een beetje beangstigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door ervoor...