Stress tijdens zwangerschap schaadt gezondheid kind

 

Bij aanvallen van hevige stress (bijvoorbeeld door het overlijden van een naaste of door een scheiding) tijdens de zwangerschap kan de gezondheid van het kind op het spel staan, ook op de lange termijn.

Dit komt naar voren uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan het Psychiatrisch Instituut van het King’s College in Londen. Onderzoekers interviewden meer dan 150 moeders voor en na de bevalling. Ze werden ondervraagd over stressvolle gebeurtenissen die invloed op hen hadden, zoals overlijden van familie, scheiding, plotselinge werkloosheid of een moeilijke zwangerschap. Vier jaar later werden de vrouwen opnieuw geïnterviewd met betrekking tot de gezondheid van hun kinderen, en werd er gevraagd naar ziektes waarbij de moeders een dokter hadden geraadpleegd of waarbij een ziekenhuisbehandeling nodig was geweest.

De antwoorden gaven blijk van een duidelijk verband tussen stress gedurende de zwangerschap en een zwakke gezondheid van het kind op vierjarige leeftijd. Voornamelijk astma en infecties zijn verbonden aan stress, zo werd op de jaarlijkse conferentie van de British Association for Psychopharmacology bekend gemaakt.

Stress tijdens de zwangerschap

Het risico op ziektes bij het kind neemt nog verder toe als de moeder twee traumatische ervaringen heeft gehad tijdens de zwangerschap. Problemen in het leven van de moeder na de geboorte hadden geen impact op de gezondheid van het kind.

Mogelijke verklaringen voor dit verband tussen stress en gezondheid kunnen liggen in veranderingen in de hormonen van de moeder tijdens een zware periode, of in veranderingen in het immuunsysteem waardoor de ontwikkeling van het afweersysteem van het kindje wordt getroffen.

Zwakke gezondheid kind

Onderzoekster Jasmin Wertz zegt dat het resultaat “suggereert dat stress tijdens de zwangerschap biologische veranderingen in het ongeboren kind teweegbrengt die hem of haar vatbaar maken voor het ontwikkelen van ziektes later in het leven.”

Haar supervisor, de psychiater Carmine Pariante, voegt toe: “We hebben het vaak over de ‘foundation years’, de eerste twee jaar die de basis vormen voor de ontwikkeling van een kind. Het is belangrijk dat we begrijpen dat deze periode begint bij minus 6 maanden.”

Naar aanleiding van dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat het belangrijk is dat vrouwen extra steun krijgen bij stressvolle perioden, zeker omdat het onderzoek een hoge aanwezigheid van depressie liet zien bij de gestreste moeders-in-spé. Dr. Pariante: “Iedereen verwacht dat je gelukkig bent omdat je zwanger bent. Het is erg moeilijk om dan te zeggen dat je depressief bent. Maar een zwangere vrouw die depressief is kan juist op veel sympathie rekenen.”

Gerelateerde artikelen

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

904FansLike
73VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

De beste tips om je zwangerschap comfortabeler te maken

 Zwanger zijn is een prachtige ervaring, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Zo is het mogelijk dat je op sommige momenten wat...

Tips voor het kiezen van een Staycation-locatie: Tips voor ouders

Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...

Tijd voor een babykamer? Huur bouwmateriaal!

Het verwelkomen van een nieuwe baby is een van de meest opwindende en bijzondere gebeurtenissen in het leven van ouders. Het inrichten van een...

De ideale staycation met kleine kinderen

Een vakantie plannen met kleine kinderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt zelf graag opladen en ontspannen tijdens zo’n vakantie, maar je kinderen...

Minder geld uitgeven aan luiers? Check deze vier handige tips

Luiers: met een baby ontkom je er niet aan. In het eerste levensjaar gebruikt je kleintje er gemiddeld zelfs zeven per dag! De broekjes...