Te veel vitamine D tijdens de zwangerschap kan leiden tot voedselallergieën. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek uitgevoerd door het Helmholtz Centre for Environmental Research en de Martin Luther University in Halle-Wittenberg.
Het onderzoek is gepubliceerd in het februarinummer van het medische tijdschrift Allergy.
Vitamine D heeft over het algemeen een goede reputatie: het versterkt de botten, beschermt tegen infecties (in het bijzonder tijdens de koude wintermaanden) en het helpt het zenuwstelsel en het spierstelsel. Maar er zijn echter ook aanwijzingen dat een te veel aan vitamine D kan leiden tot voedselallergieën.
De studie omvatte 662 moeders en hun 629 kinderen. Het vitamine D-gehalte in het bloed van de zwangere vrouwen en in de navelstreng werd getest. Daarnaast werden vragenlijsten gebruikt om bij te houden of er de eerste twee jaar na de geboorte voedselallergieën werden ontwikkeld.
Het resultaat was duidelijk: Bij de kinderen van de moeders met een laag vitamine D-gehalte in hun bloed kwamen voedselallergieën een stuk minder vaak voor dan bij de vrouwen met veel vitamine D in het bloed.
De onderzoekers adviseren zwangere vrouwen om liever geen vitamine D-supplementen te nemen. “Op basis van onze informatie kan een teveel aan vitamine D het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie bij kinderen in de eerste twee jaar van hun leven vergroten”.
Bron: artikel – ScienceDaily.com