Veel zwangere vrouwen worden gediscrimineerd op het werk. Uit een onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) blijkt dat bijna de helft van de vrouwen op de arbeidsmarkt een ervaring heeft die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap, moederschap of kinderwens. Het NCRV-opinieprogramma Altijd Wat besteedde afgelopen dinsdag uitgebreid aandacht aan het onderzoek.
Bij 35 procent van de zwangere vrouwen die op het punt stonden een arbeidscontract te tekenen, is het contract gewijzigd of helemaal niet doorgegaan toen de zwangerschap bekend werd gemaakt. Onder laagopgeleide vrouwen is het percentage zelfs een stuk hoger, namelijk 67 procent.
De meeste vrouwen melden de discriminatie niet. Slechts 10 procent meldt het wel bij hun werkgever of een instantie als de CGB. De reden waarom vrouwen de discriminatie niet melden is omdat zij niet op de hoogte zijn van de regelgeving of dat ze de relatie met hun werkgever goed willen houden.
Voorzitter van de CGB Laurien Koster zegt: ‘Er zijn nog veel meer vrouwen die een onprettige ervaring hebben meegemaakt, maar van die 45%, daarvan kunnen we zeggen; dat wijst heel serieus op discriminatie. Dat is ontzettend veel. Dat zou betekenen dat jaarlijks ruim 65.000 vrouwen in Nederland te maken krijgen met situaties die duiden op zwangerschapsdiscriminatie.’
Lees ook:
–Zwanger: hoe en wanneer vertel ik het mijn baas?
–Tien meest gestelde vragen over zwangerschaps- en bevallingsverlof