ADHD lijkt een steeds groter probleem te worden onder de jeugd. De populaire aanname dat het komt door te veel suiker wordt door het Trimbos instituut verworpen. Wel lopen volgens hen kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk had, rookte of dronk wel een hoger risico, net als kinderen die te vroeg zijn geboren met een te laag geboortegewicht.
Onderzoek afkomstig van de Amerikaanse Boston University toont nu aan dat de visconsumptie van zwangere vrouwen er iets me te maken kan hebben. In vis zitten veel goede voedingsstoffen die de ontwikkeling van het kindje ten goede komen. Echter, via de omgeving komt er ook kwik terecht in de vis die wij eten. Sommige soorten bevatten meer kwik dan andere soorten, afhankelijk van het eetgedrag en de maximale leeftijd van de vis. Kwik is in grote hoeveelheden giftig voor mensen. In Nederland zit er echter in geen enkel product dat wij eten te veel kwik. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit.
Verband vis, kwik en ADHD
De Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat vrouwen die tijdens de zwangerschap veel vis eten minder kans hebben op een kind met ADHD. Maar sommige onderzochte vrouwen die veel vis aten hadden een te hoog kwikgehalte in hun bloed, wat het risico op ADHD-gedrag bij de kinderen juist bleek te verhogen. Het eten van vis met kwik was volgens de onderzoekers de grootste reden van een te hoog kwikgehalte in het bloed van de onderzochte vrouwen.
De vrouwen met een hoge hoeveelheid kwik in het bloed liepen in het onderzoek 40 tot 70 procent meer kans op een kindje met ADHD-symptomen. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap meer dan twee porties vis per week aten, liepen 60 procent minder kans op het hebben van ADHD. Deze cijfers laten zien dat het moeilijk is om de juiste balans te vinden tussen het eten van vis en het laag houden van de hoeveelheid kwik in het bloed. Wel kan het zo zijn dat de vrouwen die veel kwik in hun bloed hadden vooral vis aten waar veel kwik in zit, zoals zwaardvis, koningsmakreel en verse tonijn, terwijl andere vrouwen vis aten met een laag kwikgehalte, zoals zalm, bot en schelvis.
Onderzoek vis tijdens zwangerschap
De onderzoekers namen van 421 moeders vlak nadat ze bevallen waren een haarmonster, en analyseerden de haren in het laboratorium op het kwikgehalte. Ook vroegen de onderzoekers de vrouwen naar hun visconsumptie tijdens de zwangerschap. Acht jaar later werden de kinderen onderzocht op ADHD-symptomen.
Bij een hoog kwikgehalte in het geanalyseerde haarmonster was er een verhoogde kans op ADHD-gedrag bij het kind. Het kwikgehalte waarbij dit werd aangetoond was iets lager dan het huidige limiet dat veilig wordt bevonden voor zwangere vrouwen. De resultaten werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Vis-advies in Nederland
Ook in Nederland is men op de hoogte van de schadelijke gevolgen van kwik. Het Voedingscentrum heeft een voorlichtingspagina waarop uitleg wordt gegeven. Zo meldt de voedingsautoriteit: “Een teveel aan kwik kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Kwik kan bij volwassenen en (ongeboren) baby’s schade veroorzaken aan het erfelijk materiaal en allergische reacties veroorzaken.”
Door het Voedingscentrum wordt geadviseerd om 2 keer per week vis te eten. Het gaat hierbij om een portie van 100 tot 150 gram. Hoewel er volgens de instelling één keer per week vettere soorten vis moet worden gegeten, wordt aangeraden om niet te vaak zwaardvis, haai, koningsmakreel en tonijn klaar te maken. De waarschuwing geldt nadrukkelijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, kinderen en vrouwen die borstvoeding geven.
Bron: Eurekalert