Ben je zwanger en wil je deze zomer nog even lekker op vakantie met het vliegtuig? Dat kan, alleen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Vliegen mag namelijk meestal tot de 36ste week van je zwangerschap. Het tweede trimester van je zwangerschap is de veiligste periode om te vliegen. De kans op een spontane abortus of vroeggeboorte is dan namelijk heel klein.
Luchtvaartmaatschappijen verschillen nog wel eens in regels. Bekijk daarom altijd de regels van de maatschappij voor je een vlucht boekt.
Transavia
- Vliegen tot de 36ste week van je zwangerschap.
- Vliegen bij meerling tot de 34ste week van de zwangerschap.
- Bij een zwangerschap met complicaties is het een vereiste dat je voor vluchten van/naar Nederland een doktersverklaring in het Nederlands of Engels kunt overleggen. Voor vluchten van/naar Parijs-Orly heb je een doktersverklaring in het Frans of Engels nodig. Deze verklaring moet binnen zeven dagen voor vertrek zijn uitgegeven. Vanaf 34 weken zwangerschap mag je niet meer vliegen.
KLM
- Vliegen tot de 36ste week van de zwangerschap.
- Meerling niet vliegen na 34ste week.
- Zwangerschap met complicaties altijd zwangerschapsverklaring mee.
ArkeFly
- Vliegen tot de 28ste week, tussen de 28 en 36 weken nog wel mogelijk met doktersverklaring.
- Na 36 weken geen vliegreis meer mogelijk.
- Bij complicaties ook een doktersverklaring nodig
Houd bij het boeken van je reis ook rekening met de datum waarop je terug vliegt.
Doktersverklaring
Om problemen te voorkomen is het verstandig om ten alle tijden een zwangerschapsverklaring mee te nemen. Deze moet ondertekend zijn door je arts of verloskundige. Hierin staat aangegeven dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. De luchtvaarmaatschappij mag je toegang tot het vliegtuig weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent. De doktersverklaring moet binnen zeven dagen voor vertrek zijn uitgegeven door de arts.
Risico vliegen tijdens zwangerschap
De reden dat je als zwangere vrouw na ongeveer 36 weken niet meer wordt toegelaten in het vliegtuig heeft te maken met de risico’s die het met zich mee brengt. De luchtvaartmaatschappij wil hier niet
verantwoordelijk voor zijn. De kans bestaat namelijk dat je in de lucht vroegtijdig bevalt.
Er wordt beweerd dat je rond de bevruchting en de eerste maand van de zwangerschap beter niet kunt vliegen. Als je regelmatig lange afstanden vliegt, word je blootgesteld aan kosmische straling. Langdurig verhoogde kosmische straling kan de kans op een miskraam iets vergroten. Voor een zwangere stewardess gelden daarom speciale regels. Maar behoor je niet tot het ‘vliegend personeel’, dan hoef je je geen zorgen te maken. Onderzoek wijst uit dat er geen aanwijzingen zijn dat enkele verre reizen tijdens je zwangerschap de kans op afwijkingen aan de ongeboren vrucht verhoogt.
Verder heb je als zwangere vrouw een verhoogde kans op trombose. Als niet zwanger persoon is er tijdens het vliegen ook al kans op trombose, waardoor je nu een dubbel risico loopt.
Er zijn dus geen aanwijzingen dat één reis al de kans op afwijkingen verhoogt. Vlieg alleen niet te veel tijdens je zwangerschap. Raadpleeg voor meer advies je (huis)arts en/of verloskundige.
Ga je vliegen tijdens je zwangerschap?
- Zorg dat je genoeg vocht binnen krijgt.
- Geef aan dat je zwanger bent tijdens het boeken van je ticket, kies bijvoorbeeld voor meer beenruimte of een stoel bij het gangpad. Zo zit je tijdens de reis comfortabeler en kun je tijdens de vliegreis gemakkelijk naar de wc of even een stukje lopen.
- Overleg met je arts of verloskundige nog even voor je op reis gaat, zo kun je alle risico’s uitsluiten.
- Draag steunkousen in verband met de trombose.
Fijne vakantie!