Tijdens je zwangerschap eet je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kleine in je buik. De groei van je baby is afhankelijk van jouw voedingspatroon dus is het belangrijk stil te staan bij wat je moet eten tijdens je zwangerschap. Daarom een handig overzicht. Wat je in elk geval niet moet doen: proberen af te vallen als je zwanger bent.
Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Vanaf het moment dat je zwanger bent heb je ongetwijfeld veel vragen. Want mag je nu wel en niet eten? Mag je dat toastje brie nu nog wel eten? En hoe zit het met koffie? Babyvandaag zet alles duidelijk voor je op een rij.
Als je zwanger bent moet je op veel dingen letten. Broodjes met rauwe rosbief of toastjes met filet Americain moet je negen maanden lang even aan je voorbij laten gaan en de kattenbak mag vriendlief voortaan verschonen. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je op moeten letten. Misschien vervelend, maar het is belangrijk dat je je aan deze regels houdt. Zo verklein je namelijk de kans op toxoplasmose.
Er bestaat veel onduidelijkheid over het eten van kruiden tijdens de zwangerschap. Welke kruiden kun je nu beter vermijden tijdens de zwangerschap? Gebruik tijdens de zwangerschap de huis-tuin en keukenkruiden.
Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap vaak trek in de meest vreemde voedselcombinaties. Bijna 85 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Veel vrouwen vertonen een voorkeur voor zuur, chocolade, ijs en snoep.
Een gezonde voeding tijdens de zwangerschap is essentieel. Bepaalde voedingsmiddelen mag je negen maanden lang niet eten en sommige voedingsmiddelen zijn juist goed om te eten, omdat ze de juiste vitamines en mineralen bevatten.
Listeriose is een infectie die door de bacterie listeria wordt veroorzaakt. Vooral tijdens de zwangerschap kan de listeria bacterie gevaarlijk zijn. Als aanstaande moeder zelf hoeft je niet ziek te worden, maar je kan wel de infectie doorgeven aan je ongeboren kindje.
Als je vegetarier bent is het belangrijk om tijdens je zwangerschap extra op je voedselinname te letten. Vlees bevat namelijk veel ijzer, een essentieel mineraal. Ter compensatie kan je plantaardige varianten van ijzer binnen krijgen door voldoende brood en groene groente te eten. Ijzer zit ook in abrikozen, appelstroop, noten en peulvruchten. Mocht je een tekort aan ijzer vermoeden, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je staalpillen voorschrijven.
Kan je alle kazen eten tijdens je zwangerschap? Het antwoord is nee. Je moet de rauwmelkse soorten laten staan. Deze kunnen namelijk de Listeria bacterie bevatten die gevaarlijk is tijdens je zwangerschap, het kan zelfs een miskraam veroorzaken. De meeste Nederlandse kazen zijn van gepastoriseerde melk gemaakt en dat is geen probleem. Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is, kan de listeria-bacterie hierin niet overleven. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, smeerkaas, feta en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen en veilig.
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D is onder andere goed voor de botopbouw en spieropbouw. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis als haring, meerval en makreel. Let tijdens je zwangerschap extra op de versheid van de vis en vermijd voorverpakte vis. De belangrijkste bron van vitamine D is echter zonlicht. Onze huid maakt op dat moment vitamine D aan.
Een staycation is het nieuwste modewoord dat de wereld van vakantiegangers overneemt. Een staycation is een vakantie waarbij je dicht bij huis blijft, en...