Home Zwanger zijn Voeding & vitamines

Voeding & vitamines

Je baby uit een beker leren drinken doe je zó!

In de eerste maanden van het leven van je kind drinkt je kind uit een fles. Het voeden is daarmee gemakkelijk en je kind...

Cafeïne tijdens zwangerschap

Koffie en thee kan gevaarlijk zijn voor je baby als je zwanger bent, toch kan een beetje cafeïne geen kwaad

Hoe eet je gezond? Voedingsdeskundige Anne de Graaf geeft advies

Tijdens je zwangerschap eet je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kleine in je buik. De groei van je baby is afhankelijk van jouw voedingspatroon dus is het belangrijk stil te staan bij wat je moet eten tijdens je zwangerschap. Daarom een handig overzicht. Wat je in elk geval niet moet doen: proberen af te vallen als je zwanger bent.

Wat kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Maar wat nu? Vanaf het moment dat je zwanger bent heb je ongetwijfeld veel vragen. Want mag je nu wel en niet eten? Mag je dat toastje brie nu nog wel eten? En hoe zit het met koffie? Babyvandaag zet alles duidelijk voor je op een rij.

Toxoplasmose en zwanger zijn

Als je zwanger bent moet je op veel dingen letten. Broodjes met rauwe rosbief of toastjes met filet Americain moet je negen maanden lang even aan je voorbij laten gaan en de kattenbak mag vriendlief voortaan verschonen. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je op moeten letten. Misschien vervelend, maar het is belangrijk dat je je aan deze regels houdt. Zo verklein je namelijk de kans op toxoplasmose.

Kruiden en zwangerschap

Er bestaat veel onduidelijkheid over het eten van kruiden tijdens de zwangerschap. Welke kruiden kun je nu beter vermijden tijdens de zwangerschap? Gebruik tijdens de zwangerschap de huis-tuin en keukenkruiden.

Gekke trek tijdens de zwangerschap

Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap vaak trek in de meest vreemde voedselcombinaties. Bijna 85 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Veel vrouwen vertonen een voorkeur voor zuur, chocolade, ijs en snoep.

Gewichtstoename

Een gezonde voeding tijdens de zwangerschap is essentieel. Bepaalde voedingsmiddelen mag je negen maanden lang niet eten en sommige voedingsmiddelen zijn juist goed om te eten, omdat ze de juiste vitamines en mineralen bevatten.

Listeria bacterie en zwangerschap

Listeriose is een infectie die door de bacterie listeria wordt veroorzaakt. Vooral tijdens de zwangerschap kan de listeria bacterie gevaarlijk zijn. Als aanstaande moeder zelf hoeft je niet ziek te worden, maar je kan wel de infectie doorgeven aan je ongeboren kindje.

Vegetariers opgelet

Als je vegetarier bent is het belangrijk om tijdens je zwangerschap extra op je voedselinname te letten. Vlees bevat namelijk veel ijzer, een essentieel mineraal. Ter compensatie kan je plantaardige varianten van ijzer binnen krijgen door voldoende brood en groene groente te eten. Ijzer zit ook in abrikozen, appelstroop, noten en peulvruchten. Mocht je een tekort aan ijzer vermoeden, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je staalpillen voorschrijven.

Kaas

Kan je alle kazen eten tijdens je zwangerschap? Het antwoord is nee. Je moet de rauwmelkse soorten laten staan. Deze kunnen namelijk de Listeria bacterie bevatten die gevaarlijk is tijdens je zwangerschap, het kan zelfs een miskraam veroorzaken. De meeste Nederlandse kazen zijn van gepastoriseerde melk gemaakt en dat is geen probleem. Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is, kan de listeria-bacterie hierin niet overleven. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, smeerkaas, feta en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen en veilig.

Vitamine D

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D is onder andere goed voor de botopbouw en spieropbouw. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis als haring, meerval en makreel. Let tijdens je zwangerschap extra op de versheid van de vis en vermijd voorverpakte vis. De belangrijkste bron van vitamine D is echter zonlicht. Onze huid maakt op dat moment vitamine D aan.

Stay Connected

904FansLike
70VolgersVolg
848VolgersVolg

Recente artikelen

Waarom kiezen voor opvolgmelk op basis van geitenmelk?

Wereldwijd drinken ruim 1,2 miljoen kinderen Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk. Ook in Nederland wordt geitenmelk steeds populairder, zowel voor volwassenen als in...

Tips voor raambekleding in de babykamer

Er staat gezinsuitbreiding op de planning! Misschien zelfs wel heel snel. Een van de leukste taakjes als je in verwachting bent is toch wel...

Drukke dag gehad? Ontspan eens!

Na een drukke dag, waarop je hard gewerkt hebt, is het heerlijk om even lekker helemaal tot ontspanning te komen. Voortdurend alleen maar met...

Besparen op de babykamer: hoe doe je dat?

Verwacht jij binnenkort een klein wondertje? Gefeliciteerd! Je bent natuurlijk dolblij, maar misschien zit je hoofd ook een beetje vol. Een baby krijgen brengt...

Zo kun je je kind op een verantwoorde manier verwennen!

De laatste tijd zijn er veel blogs die ingaan op het feit dat kinderen te verwend zijn. Veel mensen vragen zich af of dit...