Een gezonde voeding tijdens de zwangerschap is essentieel. Bepaalde voedingsmiddelen mag je negen maanden lang niet eten en sommige voedingsmiddelen zijn juist goed om te eten, omdat ze de juiste vitamines en mineralen bevatten.
Tijdens de zwangerschap word je vanzelf zwaarder. De ene vrouw zal meer aankomen dan de andere. Wel moet je opletten dat je niet te veel, maar ook niet te weinig aankomt.
Het is goed om voldoende en gezond te eten, maar de uitspraak ‘eten voor twee’ is overdreven.
De volgende hoeveelheden worden door deskundigen per dag aanbevolen:
Brood: 6 sneetjes
Aardappelen: 3-5 stuks
Groente: 3- 4 opscheplepels
Vlees, vis, kip of ei: 125 gram
Fruit: 2 stuks
Kaas 1,5 plak
Melk: 2 glazen
Halvarine: 5 gram per sneetje
Bak en braad: 1 eetlepel
Dranken (inclusief melk): 1500ml-2000ml
Twaalf kilo extra
Gemiddeld komt een vrouw tijdens haar zwangerschap twaalf kilo aan. Een klein deel is hiervan maar vet. Maar waar zitten die extra’s kilo’s? Ongeveer 3,5 kilo is van de baby zelf, een kilo van de baarmoeder, een halve kilo van de placenta, anderhalve kilo extra bloed, twee kilo extra vocht, een halve kilo van de borsten en ongeveer drie kilo extra vet.
Na de bevalling ben je gelijk ongeveer vijf tot zes kilo kwijt. Na de kraamtijd verlies is ook vier kilo. De overige kilo’s, de vetvoorraad, is nodig voor het geven van borstvoeding.
Wanneer je twijfelt of je te veel of te weinig aankomt kun je dit navragen bij je verloskundige.