Tijdens je zwangerschap eet je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kleine in je buik. De groei van je baby is afhankelijk van jouw voedingspatroon dus is het belangrijk stil te staan bij wat je moet eten tijdens je zwangerschap.
Daarom een handig overzicht. Wat je in elk geval niet moet doen: proberen af te vallen als je zwanger bent.
Tijdens je zwangerschap kun je eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Die hebben voedingswetenschappers van de Gezondheidsraad voor de overheid opgesteld. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is daarop gebaseerd.
Wat je per dag nodig hebt bij zwangerschap:
- 6 sneetjes brood
- 30 gram kaas (1,5 plak)
- 30 gram halvarine (5 per sneetje)
- 450 gram zuivel (halfvolle melk, yoghurt, kwark)
- 2 stuks fruit (200 gram in totaal)
- 200 gram groente
- 200 gram aardappelen, rijst (zilvervlies), pasta (volkoren) en peulvruchten
- 125-150 gram vlees(waren), vis, kip, eieren en/of vleesvervangers
- 15 gram bak- en braadvet en olie
- 1500 à 2000 ml vocht (incl melk, verder bij voorkeur thee, koffie en water)
Dit is niet eens zo veel meer dan wat je moet eten als je niet zwanger bent. Dat komt omdat je niet voor twee eet, maar wel wat extra voedingsstoffen en energie nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld meer calcium nodig, daarom moet je wat meer kaas en zuivel binnenkrijgen.
Dankzij genoeg volkorenbrood en vlees krijg je voldoende ijzer binnen. Dat heb je nodig tegen eventuele bloedarmoede. Eet twee keer per week vis. De omega-3-vetzuren daarin helpen bij de hersenontwikkeling van je ongeboren kindje. Af en toe genieten van iets lekkers is goed, maar zwanger zijn is geen vrijbrief om alles te kunnen eten wat je wil. Zeker als je minder beweegt. en daardoor is de kans groot dat je zwaarder wordt dan de bedoeling is.
Afvallen tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je aankomt. Toch zou je wel graag waar mogelijk vet kwijtraken waardoor je kunt besluiten om af te vallen. Dit is zeer af te raden. Je krijgt daarmee mogelijk te weinig vitamines en mineralen binnen wat slecht is voor jou en de baby.
Je kunt altijd terecht bij je verloskundige of gynaecoloog als je vermoedt dat je teveel aankomt. Door gezond te eten volgens de bovenstaande richtlijnen werk je tegelijkertijd aan een gezond gewicht tijdens en na je zwangerschap.
Afvallen na de geboorte
Na de bevalling zit je niet gelijk weer strak in het vel en ben je waarschijnlijk zwaarder dan voordat je zwanger was. Het belangrijkste is borstvoeding geven. Daarmee verbrand je zo’n 500 kcal per dag. Borstvoeding geven verlaagt bovendien het risico op overgewicht op lange termijn bij jezelf én bij je kind.
Het is goed om je te focussen op een gezond voedingspatroon. Het klinkt tegenstrijdig, maar je moet zelfs meer eten dan tijdens je zwangerschap. Eet zoals tijdens je zwangerschap en eet van deze producten de volgende hoeveelheid:
- 3 stuks fruit
- aardappelen, rijst (zilvervlies), pasta (volkoren) en peulvruchten
- 8 sneetjes brood
Zes weken na de bevalling kun je iets minder eten. Doe dat door mager beleg te kiezen en slanke tussendoortjes (ontbijtkoek, eierkoek, gekookt eitje, fruit, rauwkost, gedroogd fruit zoals dadels, abrikozen en dergelijke). Kook tevens slanke recepten en blijf borstvoeding geven.
Met die maatregelen ben jij gezond tijdens en na je zwangerschap!
Dit artikel is geschreven door Anne de Graaf, voedingsdeskundige van Afvallen met Anne.
Fijn zo’n uitgebreid artikel!