Listeriose is een infectie die door de bacterie listeria wordt veroorzaakt. Vooral tijdens de zwangerschap kan de listeria bacterie gevaarlijk zijn.
Als aanstaande moeder zelf hoeft je niet ziek te worden, maar je kan wel de infectie doorgeven aan je ongeboren kindje. De kans op sterfte van een ongeboren kind, vroeggeboorte of een ernstige ziekte is aanwezig.
De listeria bacterie komt voor in rauwe producten, met name dierlijke producten. Maar ook op sommige plantaardige producten kan de bacterie zitten. Ondanks dat de kans op besmetting klein is, blijft het belangrijk om tijdens de zwangerschap bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Het is verstandig dat je de volgende voedingsmiddelen gedurende de zwangerschap vermijdt:
- Rauwe melk
- Zachte kazen
- Rauwe en gerookte vis
- Paté
- Tartaar
- Rosbief
- Filet Américain
Producten gekoeld bewaren
De bacterie groeit, in tegenstelling tot andere bacteriën, goed in de koelkast. Toch groeien ze in de koelkast minder snel dan op warme plekken. Het blijft dus belangrijk om voedingsmiddelen gekoeld te bewaren. Zorg ervoor dat de koelkast op vier graden staat. Let ook goed op de houdbaarheidsdatum van de producten. Door het eten van verse producten heb je de minste kans op een besmetting. De listeria-bacterie overleeft temperaturen van 75 graden of hoger niet.