Het is algemeen bekend dat het niet goed is voor de foetus om tijdens de zwangerschap veel alcohol te drinken. Maar over gematigd alcoholgebruik bestaan tegenstrijdige opvattingen. Dit komt omdat het moeilijk is om in een onderzoek vast te stellen of de achterstand van het kind komt door het alcoholgebruik van de moeder of door andere factoren, zoals de welvaart van het gezin en het rookgedrag van de moeder. Nieuw onderzoek van de universiteiten van Bristol en Oxford is het eerste dat dit probleem omzeilde door naar de genen van de onderzochte kinderen te kijken. Genen worden niet beïnvloed door de levensstijl of sociale factoren.
De onderzoekers stelden vast dat ook blootstelling aan kleine hoeveelheden alcohol slecht is voor het IQ van het kindje. Voor hun onderzoek ondervroegen de wetenschappers meer dan 4000 zwangere vrouwen, en deden ze op 8-jarige leeftijd een IQ-test bij de kinderen. De resultaten worden deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
1 glas wijn per week: niet doen
De kinderen van moeders die gematigd dronken tijdens de zwangerschap (1 tot 6 glazen per week) scoorden bijna 2 punten lager op de IQ-test dan kinderen van moeders die helemaal geen alcohol dronken. Moeders die veel dronken werden niet betrokken in het onderzoek. Het alcoholgebruik van de moeders werd vastgesteld door middel van enquêtes bij 18 en 32 weken zwangerschap.
Duidelijke boodschap
Hoofdonderzoeker Sarah Lewis zei: “Onze resultaten suggereren dat zelfs alcoholgebruik dat normaal gesproken als veilig wordt beschouwd het IQ van kinderen kan beïnvloeden, afhankelijk van hoe goed de foetus de alcohol kan verwerken. Dit is bewijs dat alcohol zelfs bij matig gebruik schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus.”
Ron Gray van de Universiteit van Oxford voegde toe: “Dit is een complex onderzoek maar de boodschap is duidelijk: zelfs matig drinkgedrag kan een effect hebben op de toekomstige intelligentie van het kind. Dus vrouwen hebben een goede reden om alcohol te mijden tijdens de zwangerschap.”
Bron: Sciencedaily