Het lijkt erop dat we aankomend weekend eindelijk kunnen gaan genieten van de zon. De temperatuur kan aanstaande zondag oplopen tot 21 graden. Maar is het eigenlijk wel verstandig om tijdens de zwangerschap te gaan zonnen?
Het advies voor zwangere vrouwen is: met mate. Omdat het onduidelijk is of een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, raden sommige deskundigen de zonnebank, hete baden en sauna gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap af.
Verder kan de warmte van de zonnebank en de sauna ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap namelijk minder goed tegen de warmte kunt als daarvoor. Je kunt naast duizeligheid, ook last krijgen van benauwdheid en zelfs hartkloppingen. Heb je last van deze verschijnselen dan is het verstandig om direct een koele plek op te zoeken. 


Zwangerschapsmasker

Wil je toch even ‘kort’ genieten van de zon? Zorg er dan voor dat je goed bent ingesmeerd. De zonnestralen kunnen namelijk het beruchte zwangerschapmasker veroorzaken. Een zwangerschapsmasker is een bruine verkleuring van het gezicht en soms ook van de nek. De verkleuring is ook wel bekend onder de naam melasma. De meest voorkomende plekken waarop de verkleuring zichtbaar is, is op het voorhoofd, de wangen, de slapen en op de bovenlip.
De verkleuringen worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen.
Over het algemeen verdwijnt het zwangerschapsmasker weer geleidelijk na de bevalling. Bij volgende zwangerschappen is de kans groot dat het masker weer terug komt.
Een dikke, strak gespannen buik is ook gevoeliger voor de zon. De buik steekt meer uit, dus de zon schijnt er pal op. Wees dus extra voorzichtig als je in de zon komt.
Zorg er ook voor dat je ná de zwangerschap niet te veel in de zon gaat zitten en smeer je huid goed in met een hoge factor.
Kijk verder uit met zonnen als je striae hebt. Een huid met striae verbrandt eerder omdat hij door uitrekking dunner is.
Hoge Factor

De beschermingsfactor van antizonnebrandcrème is universeel. Dit betekent dat factor 15 van een A-merk dezelfde bescherming biedt als factor 15 van een B-merk.
Smeer je lichaam en gezicht goed in met een antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Vermijd bij voorkeur de zon tussen 12 en 3 uur ’s middags, want dan is de zonkracht het sterkst.